Toeristisch Platform Apeldoorn

Toerisme en recreatie Apeldoorn en omgeving

May

20

Toeristisch Platform Apeldoorn verder als vereniging en aan de slag


Tijdens de bijeenkomst van het Toeristisch Platform Apeldoorn op 18 mei bij Apenheul is het besluit genomen om van het TPA een vereniging te maken. Er wordt hard gewerkt aan een werkplan om vanaf 2018 concreet met projecten aan de slag te gaan die bijdragen aan het versterken van het Toeristisch Toplandschap en de doelstelling De Veluwe op 1.


Toeristisch Platform pakt door

Het Toeristisch Platform functioneert goed als platform voor het delen van informatie en ook zijn er verschillende projecten met succes opgepakt de afgelopen jaren. Maar bij de deelnemers bestaat de behoefte om door te pakken en meer samen te doen. Op korte termijn zal een oprichtingsbestuur de vereniging bij een notaris oprichten. In september volgt een oprichtingsvergadering waarbij besloten wordt over een werkplan voor 2018. Ook zal er een bestuur gekozen worden met een goede vertegenwoordiging vanuit de toeristische sector in Apeldoorn. Het TPA zal een bijdrage krijgen van de Gemeente Apeldoorn om te investeren in projecten die het gebied voor toeristen versterken en verbeteren. Daarbij is een goede samenwerking en afstemming met Apeldoorn Marketing en VisitVeluwe van groot belang. Het budget komt voort uit de verhoging van de toeristenbelasting. Dit najaar zal een convenant worden gesloten met de Gemeente Apeldoorn.

Attracties en evenementen in Apeldoorn

Attracties en evenementen in Apeldoorn


Concreet aan de slag en zichtbare resultaten boeken

Het TPA wil aan de slag met concrete projecten en zichtbare resultaten boeken, maar ook een platform blijven voor het delen van kennis en een plek waar spelers uit de toeristische sector elkaar kunnen ontmoeten. De projecten moeten een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de Veluwe als vakantiebestemming. Onlangs is de VisitVeluwe Express gestart; een busverbinding vanuit de vakantieparken in Hoenderloo, via hotel de Cantharel en de binnenstad naar Apenheul, Julianatoren en Paleis Het Loo. Een mooi voorbeeld van een concreet project waarbij toeristen makkelijk en snel van hun vakantiepark naar één van onze topattracties worden gebracht. Ook is het fietsknooppuntensysteem aanzienlijk verbeterd en verschijnen er steeds meer klompenpaden, een populaire wandelroute die wandelaars op onverharde paden door het landschap voert. Ook de nieuwe uitkijktoren bij Kootwijk is een prachtige aanwinst. Er zijn veel initiatieven om de Veluwe leuker en interessanter te maken als vakantiebestemming. En het TPA wil daar samen met ondernemers, terreinbeheerders, overheden en marketingorganisaties aan bijdragen. In het najaar wordt een projectmanager geworven die de projecten gaat coördineren.

Boomstamhutten op Camping de Pampel in Hoenderloo

Boomstamhutten op Camping de Pampel in Hoenderloo


De Veluwe op 1 en het versterken van het Toeristisch Toplandschap

Allerlei partijen op de Veluwe hebben de handen ineen geslagen om de kwaliteit van het gebied te verbeteren. Voor toeristen, bewoners, ondernemers en voor de natuur. De Veluwe op 1 is de doelstelling en voor Apeldoorn geldt specifiek dat het versterken van het toeristisch toplandschap prioriteit heeft. Daar onder valt zowel het toeristisch product als verblijfsaccommodaties en bijvoorbeeld wandel- en fietsroutes, maar uiteraard ook de natuur en het erfgoed. Belangrijke thema’s voor de toeristische sector zijn op dit moment bijvoorbeeld vitale vakantieparken (saneren slechte parken, ruimte voor goedlopende parken om te innoveren) en goede digitale bereikbaarheid (internet, wifi) op de vakantieparken en in het buitengebied. Maar ook bestaat de wens voor een routebureau voor de hele Veluwe dat concreet aan de slag gaat met het verbeteren en uitbreiden van routes op het gebied van fietsen, wandelen, mountainbiken en paardrijden. Ook bestaat de wens om minder knellende natuurregelgeving. Veel initiatieven sneuvelen omdat het beleid erg stringent is. Een goede verdeling van rustgebieden en beleefbare natuur is belangrijk. Ook geluidsoverlast van defensie is een probleem. Veel toeristen die voor hun rust op de Veluwe verblijven in bungalowparken en op campings hekelen de geluidsoverlast van overvliegende helikopters, soms tot laat op de avond.

Beleefbare natuur met fraaie routes

Beleefbare natuur met fraaie routes


Over het Toeristisch Platform Apeldoorn

Gelegen in de rust en ruimte van de Veluwe ligt Apeldoorn, een levendige stad met alle voorzieningen binnen handbereik. In de gemeente Apeldoorn hebben toeristische ondernemers zich verenigd in het Toeristisch Platform Apeldoorn. Dit platform is van en door ondernemers in de Apeldoornse vrijetijdssector. Het Toeristisch Platform komt diverse keren per jaar bij elkaar en werkt op diverse terreinen en projecten nauw samen. Behalve het plenaire overleg zijn er ook diverse werkgroepen waarin ondernemers samenwerken. De locatie van het overleg rouleert, waarbij elk van de deelnemers beurtelings hun locatie ter beschikking stellen. De leden van het Toeristisch Platform bestaan uit attracties, vakantieparken, hotels, de binnenstad, musea, terreinbeheerders, belangenbehartigers, marketingorganisaties, onderwijs en overheid. Op korte termijn verandert het TPA in een vereniging met een eigen werkbudget.

 

Contact

 

Theme by Burak Aydin | Powered by WordPress