9e Klompenpad in gemeente Apeldoorn: Bekbergerpad in Beekbergen

06 okt. 2019 | Chantal Tutein Nolthenius

Op 4 oktober is in Beekbergen is alweer het negende Klompenpad in de gemeente Apeldoorn geopend: het Bekbergepad. Een rondwandeling van dertien kilometer door een beekdal, langs enken en oeroude bossen Veluwse bossen in het mooie buitengebied van Beekbergen. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

Onder begeleiding van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en in samenwerking met Dorpsbelang Beekbergen-Lieren, vrijwilligers, de gemeente Apeldoorn, grondeigenaren en lokale partijen is deze route tot stand gekomen. Het nieuwe Klompenpad in Apeldoorn is het 116de Klompenpad en maakt deel uit van een landelijk netwerk van Klompenpaden.

Bekbergerpad sluit aan op het Albapad in Oosterhuizen en het Ugcheler Markepad in Ugchelen. In de gemeente Apeldoorn liggen verder het Kopermolenpad in Wenum Wiesel, het Loenense Enkenpad in Loenen, het Holhorsterpad in Beemte Broekland, het Uddelermeerpad in Uddel, het Plaggenstekerspad in Hoenderloo, Klarenbeeksepad in Klarenbeek.

Het Bekbergerpad is mede gefinancierd door de provincie Gelderland, de gemeente Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe, Dorpsraad Beekbergen-Lieren en de Nationale Postcode Loterij. Klompenpaden worden ontwikkeld door SLG en Landschap Erfgoed Utrecht in de provincies Gelderland en Utrecht. Samen met de streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Door het proces met de lokale gemeenschap op te pakken, wordt de leefbaarheid vergroot. Bovendien wordt de lokale economie versterkt door aan te sluiten bij initiatieven als landwinkels, horeca en campings.

Doordat inwoners zo intensief betrokken zijn bij de realisatie van het pad is het niet moeilijk mensen te vinden die na realisatie van het pad regelmatig de route willen nalopen, schoonhouden en onderhouden. Deze vrijwilligers zijn aangesloten bij SLG en worden ondersteund met materialen zoals bewegwijzeringsbordjes en gereedschap.

De brochure met een beschrijving van de route en bezienswaardigheden is o.a. te koop bij Primera De Damper en VVV's in de regio. De route is in beide richtingen gemarkeerd met groene klompjes. Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. Waar de route gebruik maakt van bestaande paden gelden uiteraard de heersende regels. Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is ook beschikbaar via de Klompenpaden app.

Kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl