Nieuwsbrief corona en ondernemen 13

15 okt. 2020 | Chantal Tutein Nolthenius

Beste ondernemer, 

De nieuwe realiteit is hard: voor iedereen privé en zakelijk heeft het nieuwe maatregelenpakket dat gisteren van kracht werd flinke gevolgen. Het gemeentelijk beleidsteam kijkt hoe we de hoofdopdracht van de premier aan ons allemaal - vooral minder bewegingen en met minder bij elkaar - praktisch kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld door het reguleren van bezoek aan de binnenstad. Intussen ziet u, afhankelijk van de branche waarin u werkt, allerlei uitdagingen op u af komen. Als houvast in deze korte nieuwsbrief de actuele links naar communicatie van het Rijk en antwoord op de meest gestelde vragen. Veel succes en sterkte waar nodig in de komende weken.
 
Met hartelijke groet,
 
Jeroen Joon en Maarten van Vierssen 
Wethouders gemeente Apeldoorn

**Uitgelicht 

Er is al weken een sterk stijgende trend van het aantal besmettingen en een versnelling van de epidemie. Aanvullende maatregelen zijn nodig. Sinds 14 oktober 22:00 uur gelden in Noord- en Oost-Gelderland de nieuwe maatregelen om het coronavirus terug te dringen. De voorzitter van de VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) heeft daartoe een nieuwe noodverordening vastgesteld. Voor de volledige noodverordening klikt u hier.

In de bijlage de factsheet van het Rijk met alle maatregelen.

**Veelgestelde vragen 

Wat betekenen de maatregelen voor winkeliers en winkelend publiek?   

  • Alle winkels zijn vanaf 20.00 uur gesloten. Met uitzondering van supermarkten en andere winkels die levensmiddelen verkopen.
  • Er geldt een verbod op het verkopen en bezorgen van alcoholische dranken.
  • Voor iedereen van 13 jaar en ouder geldt een dringend advies een mondkapje te dragen in winkels.
  • Winkels voeren een deurbeleid waardoor het binnen niet te druk wordt.
  • Supermarkten en andere winkels voor levensmiddelen stellen speciale winkeltijden vast waarop zij alleen open zijn voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid.

Welke regels gelden er voor afhalen in de horeca? Kan er nog wel afgehaald worden?
Bij afhalen van eten en drinken vindt geen gezondheidscheck plaats. Ook zijn reserveren van zitplaatsen en het registreren van contactgegevens niet nodig. Uiteraard moet bij afhalen worden voldaan aan de basisregels. Bijvoorbeeld 1,5 meter afstand houden. Ter plekke eten of drinken is niet toegestaan. 

Mag ik wel op bestelling alcohol verkopen of bezorgen?
Alcohol mag na 20.00 uur niet meer verkocht en bezorgd worden. 

**Tip
Met behulp van onderstaande tools kunt u meer inzicht krijgen in welke regelingen op u  van toepassing zijn: